Новини

Як спекти смачненьку медіацію? (на прикладі рецепту львівського сирника)

Коротка нотатка з дрібкою гумору для
починаючих медіаторів,
практикуючих медіаторів 
та досвідчених медіаторів, які полюбляють львівський сирник 
від керівниці Львівського центру медіації Анни Лиско. 

Отож бо, якщо ви вирішили проводити медіації та/або започаткувати власну медіаційну практику, вам можуть стати у нагоді такі поради:  

  1. Для початку потрібно підготувати кухню та різне необхідне приладдя, і, головне, знати як і в який момент його використовувати. 
    Майбутній медіатор має обрати та пройти хороше навчання в знаних фахівців. Зараз з’явилось багато пропозицій навчання, але не всі є однаково якісними. Не варто гнатись за годинами чи за сертифікатом, тому що медіація – це перш за все про людину. Після того, як ви опанували різні навички, не бійтесь їх застосовувати. Починати краще з досвідченим медіатором в комедіації, адже наш сирник – це не млинець, і ми не можемо дозволити йому вийти комом. І пам’ятайте, що practice makes perfect. Теоретичних знань для медіації вкрай мало, адже навіть якщо ви прочитали про футбол, це зовсім не означає, що ви зможете в нього добре грати. 
  1. Знайдіть якісні і свіжі продукти в надійних постачальників. 
    На початку може виникнути бажання братися за всі справи, які трапляються. Але медіатор має обирати медіабельні кейси. Це допоможе не вигоріти від засилля «усьогопідряд», що, в принципі, неможливо вирішити. Окрім того, секретом успіху є надійні партнери. Шукайте та «запалюйте» знайомих, які працюють у різних сферах: державні органи, місцеве самоврядування, суди, школи, бізнес тощо. Це стане запорукою наявності цікавих кейсів для вашої практики.     
  1. Коли усе зміксували разом, спробуйте що вийшло. Не бійтесь пробувати і добавляти чогось за смаком. 
    Рецепт – це добре, але відчуття медіатора – це теж важливо. Пробуйте, «соліть», «перчіть» за смаком і за потребою.
  2. Беріть на себе відповідальність.
    Під час випічки (читай: медіації) може трапитись все що завгодно: зникнути світло, згоріти кухня абощо. До таких ситуацій потрібно бути готовим і приймати їх спокійно.  
  3. Добавляйте спеціальні родзинки за смаком.
    Нашою родзинкою є душа і любов. В усі наші події, заходи, проєкти ми добавляємо саме їх і це робить їх особливими. 
  4. Будьте готовими очікувати.
    Якщо ви поставите ваш сирник навіть в п’ять духовок, він швидше не спечеться. Так само і з медіацією. Поширення медіації – це тривалий процес і залежить від кожного з нас. Зрозуміти це чи прийняти як аксіому – ваш вибір, але в будь-якому разі з таким розумінням значно легше практикувати і опановувати мистецтво малих кроків. Окрім того, запит на медіацію ще не сформований і над її популяризацією також потрібно працювати. 
  5. Смакуйте сирник із задоволенням і пам’ятайте, що він значно смачніший, коли ним ділитись з навколишніми.
    Готувати для себе добре, але це точно не самоціль як в кулінарії, так і в медіації.. Медіатор має керуватись справжніми інтересами сторін, а не власними бажаннями чи амбіціями (наприклад, укласти якомога більше угод).  
  6. Пам’ятайте робити паузи, щоб не об’їстись.
    Вигорання медіатора – цілком реальне навіть на ранніх етапах. Адже людина вклала гроші в навчання, а швидких результатів досягнути майже нереально ні по кількості кейсів, ні по оплаті. Це часто може призвести до розчарування.
    Але з медіацією так само як і з львівським сирником, коли вже раз спробуєш, то обовязково захочеться ще 😉

Смачного! 😉