Львівський форум медіації 2017

21-22 жовтня у Львові відбувся Третій міжнародний форум медіації, під час якого близько ста медіаторів обговорили перспективи розвитку медіації в нашій країні. 

«Свобода особистості є одним із основоположних прав людини у будь-якому цивілізованому суспільстві. Проте, зазвичай, коли ми ведемо мову про свободу або зустрічаємо це поняття в нормативно-правових актах, його сутність звужується до відсутності фізичного обмеження або детально прописаної процедури арешту.

Хоча за своєю сутністю право на свободу передбачає можливість діяти згідно зі своїми інтересами. Однак люди обмежують свою свободу жорсткими нормами процесуального законодавства та необхідністю сформулювати правову вимогу для позовної заяви.

Власне, медіація надає можливість діяти максимально ефективно згідно з власними інтересами та не обмежувати своє природне право на свободу особистості, – звернулася з вітальним словом до учасників Форуму адвокат, директор ЛЦМ, помічник народного депутата України Анна Лиско.

До вітальних слів долучився Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з розвитку, який зазначив щодо важливості глобального та креативного мислення  у сучасних умовах, пошуку нестандартних та цікавих рішень та необхідності творення успішних прецедентів результативної співпраці органів публічної адміністрації та медіаторів.

Діана Проценко, президент Національної асоціації медіаторів України наголосила на важливості самовизначення кожного з медіаторів у спільноті, проактивної позиції в організації та необхідності спільної роботи задля швидкого досягнення результату.

Тарас Цимбрівський, к.ю.н., завідувач кафедри теорії права та прав людини Школи права УКУ підкреслив, що розвиток медіації – це гра на довгу перспективу і можливий лише за умови повної віданності цій справі. Також пан Тарас зазначив, що курс з альтернативних способів вирішення спорів включений до магістерської програми з прав людини УКУ та побажав учасникам успіхив, натхнення та руху вперед.

Форум розпочався з традиційної мотиваційної конференції, в якій взяли участь кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії держави і права юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, адвокат, переможець конкурсу до Верховного суду Дмитро Гудима; майстер спорту міжнародного класу, триразовий переможець серії турнірів K1 PremierLeague, практикуючий адвокат Станіслав  Горуна; поет, журналіст та ведучий Володимир Бєглов; директор музичної агенції Collegium Musicum Тарас Демко та Ілона Чута – співзасновник Pinky Solutions, української платформи для онлайн вирішення конфліктів.

Згодом Тетяна Білик медіатор, тренер Українського центру медіації провела дуже цікавий та корисний майстер клас на тему “Як залучити клієнтів на медіацію».

По обіді відбулась дискусія «Медіація в IT» під час якої учасники Дмитро Лозовицький, project manager та бізнес тренер, Соломія Кошулинська-Чуба, юрисконсульт SoftServe, Наталя Василечко керівник практики IT-права АО “Бачинський, Коломієць та партнери”, Владислава Каневська, віце-президент НАМУ окреслили можливості застосування медіації у сфері IT, їх специфіку, а також розповіли про свій практичний досвід. До дискусії також долучилась Діана Проценко, яка зазначила щодо додаткових сфер в IT для можливого застосування медіації, а також поділилась з учасниками наявним у неї практичним досвдом.

В межах Форуму відбулася завершальна зустріч з всеукраїнського обговорення проекту Кодексу етики медіатора. Під час обговорення Наталія Крестовська представила пропонований проект кодексу, а також структуровані поправки, які були зібрані під час попередніх обговорень. (Всеукраїнський тур з обговорення проекту Кодексу етики медіатора проводяться за сприяння Програми реформування сектора юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID))

Перший день Форуму завершився теплою та атмосферною вечіркою, яка відбулась в Італійському дворику.

Другий день Форуму розпочався екскурсією Центром Шептицького.

Після завершення вражаючої екскурсії, учасники в межах нового формату Mediation TALKS обговорили різні успішні та неуспішні досвіди запровадження медіації, в тому числі й інституційного, у різних сферах.  Зокрема, Алекс Азаров розповів про досвід Австралії щодо проведення медіації в житлових справах, а також про проведення медіації в режимі телеконференції.

Оксана Завидовська-Марчук розповіла про досвід Волині у запровадженні медіації і роль суддів у цьому процесі зокрема.

Ольга Тютюн розповіла про виклики і парадокси практичного впровадження у соціальній сфері, в тому числі з київськими службами у справах дітей.

Катерина Наровська поділилась з учасниками міркуваннями на тему: чому немає активного розвитку медіації у сфері охорони здоров’я.

В межах своєї презентації Тетяна Кисельова намагалась “висмикнути” медіаторів та розвіяти деякі ілюзорні бачення щодо її популярності.

На завершення Форуму відбулась інтервізія, яку провела Тетяна Білик з колегами Анною Зубачовою та Юлією Рєпіною, під час якої учасники мали можливість проговорити важливі та складні елементи практичного кейсу.

Також в межах Форуму відбувся дуже цікавий та практичний майстер-клас Олесі Бік на тему «Інструментарій медіатора для підвищення ефективності процесу: відбір медіаційних справ та професійні навики для ведення діалогу».

Організатор форуму – Львівський центр медіації. 

Партнерами Форуму виступили Львівська міська рада, Національна асоціація медіаторів України, Школа права УКУ, USAID, Український центр медіації, Українська академія медіації, Центр права і посередництва, Центр зростання громад, Асоціація правників України, майстерня «Зробив тато».