Львівський форум медіації 2016

 

14-15 жовтня 2016 року в Українському католицькому університеті відбувся другий Львівський форум медіації.
Форум розпочався з мотиваційної конференції на якій виступили суддя Луганського окружного адміністративного суду Катерина Широка, громадський діяч та керівник ГО «Незалежні» Святослав Літинський, бізнес тренери Дмитро Лозовицький та Людмила Калабуха, а також співзасновник Radio Skovoroda, The Ukrainians Володимир Бєглов.
Під час офіційного відкриття з вітальним словом до учаників звернулись директор ГО «Львівський центр медіації» Анна Лиско, керівник магістерської програми з прав людини УКУ Оксана Головко-Гавришева, президент Національної асоціації медіаторів України Діана Проценко, а також суддя Луганського окружного адміністративного суду Катерина Широка.
Форум розпочався з панельної дискусії на тему: «Стандарти медіації», у якій взяли участь президент НАМУ Діана Проценко, віце-президент Української академії медіації Луіза Романадзе, викладач магістерської програми УКУ з прав людини Тарас Цимбрівський, а також директор International mediation institute Ірена Ваненкова. Під час дискусії учасники поспілкувались щодо необхідності запровадження стандартів медіації. міжнародних стандартів, які існують у IMI та обговорили напрацювання українських фахівців у цій сфері.
Після панельної дискусії відбувся майстер-клас Петра Холявчука по нейтралізації негативних емоцій сторін у конфлікті під назвою «Приборкання норовливих».
Після майстер-класу відбулась процедура вручення спікерам та партнерам Оскарів у сфері медіації. Згодом учасники попрямували до трамваю, у якому відбулась святкова вечірка.
Другий день Форуму розпочався з YOGA-ранку з Олександром Макаровим.
Після того, як учасники розім’яли свої кінцівки, в межах Форуму відбулась дискусія “Як від “договорняка” перейти до діалогу». Участь у дискусії взяли Ірина Подоляк, народний депутат України, Ярослав Грегірчак, заступник бізнес омбудсмена. Андрій Москаленко. заступник міського голови Львова, Тарас Рим, суддя господарського суду Львівської області та Вікторія Бриндза, викладач критичного мислення та учасниця несторівської групи. Хоча ні у кого з учасників не було відповіді на це питання, в межах дискусії прийшли до висновку, що дуже важливим є реформування системи освіти та навчання студентів та школярів критичного мислення, утворення нових інституцій (за прикладом бізнес омбудсмена) з авторитетом та незаплямованою репутацією, а також зміну суспільної свідомості у критичної маси населення України.
Під час наступної панельної дискусії Mediation success учасники поділились успішними практиками інституційного запровадження медіації в Україні. Зокрема, Ярослав Грегірчак розповів про інститут бізнес-омбудсмена як про ефективний позасудовий спосіб врегулювання спорів між представниками бізнесу та владою. Лариса Церетелі поділилась успішним досвідом запровадження в Запоріжжі медіації у податковій сфері. Анна Лиско розповіла про успішну співпрацю з Львівською міською радою та Першим місцевим центром надання первинної безоплатної допомоги у Львові. Вікторія Ейдеміллер повідомила про успішне налагодження співпраці зі Службою у справах дітей міста Києва та проведення медіацій у сімейних справах.
Після обіду учасники розійшлись по секціях «Бізнес медіація» та «Медіація у приватних та публічно-правових справах».