Новини

У Львові наважились на щастя ;)

 5-6 жовтня у Львові відбувся Четвертий міжнародний форум медіації, під час якого близько вісімдесяти медіаторів з усієї України обговорили цікавинки розвитку медіації в нашій країні та з-за кордону.

«Цього року ми обрали дуже амбітний слоган для Форуму – «Наважтесь на щастя». А й справді, бути щасливим не так і просто. Потрібно наважитись слухати і чути себе та свої емоції для розуміння того, що ти справді хочеш. Крім цього, потрібно мати силу слідувати своїм бажанням попри усі шаблони, звички, стереотипи та інші соціальні чинники. Медіація – це не просто спосіб вирішення конфліктів, вона може суттєво допомогти стати нам щасливішими» – звернулася з вітальним словом до учасників Форуму адвокат, директор Львівського центру медіації, помічник-консультант народного депутата України Анна Лиско.

До вітальних слів долучився Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з розвитку, який зазначив щодо важливості постійного та конструктивного пошуку рішень, а також звернув увау на те, що кращих результатів вдається досягати не за допомогою штрафів, а через діалог з іншою стороною та усвідомлення необхідності певних дій.

Роксолана Костур, голова Львівського відділення асоціації правників в Україні, партнер адвокатського об’єднання “Матвіїв і партнери” наголосила на актуальності медіації та переговорів та зазначила, що запровадження такої культури є дуже важливим для правників в цілому.

Луїза Романадзе, віце-президент Української академії медіації, адвокат, член правління Національної асоціації медіаторів України заслужений юрист України, під час вітальних слів звернула увагу, що коли ми впускаємо медіацію до свого серця, ми по-іншому починаємо ставитись до оточення, до ситуацій, які виникають в нашому житті і ми починаємо бачити людину, а не просто іншу сторону конфлікту. “Найкращий спір той, що не дійшов до суду. У такий спосіб збережено час, відносини і ми отримуємо кращий результат».

Після вітальних слів, форум розпочався з традиційної мотиваційної конференції, в якій взяли участь поет, журналіст, ведучий співзасновник Освітнього центру з прав людини Володимир Бєглов та адвокат, заступник голови Ради адвокатів Одеської області, член Міжнародної асоціації юристів (IBA), директор Адвокатської компанії «Право» Андрій Костін.

Говорячи про різні аспекти, спікери висловили думку, що бути щасливим без довіри неможливо. І позитивні зміни можуть втілюватись лише тоді, коли довіра присутня.

Інша доповідачка – Ганна Гавриш, тренерка з ораторського та акторського мистецтв у компанії «Аґрус: Практика слова» – звернула увагу на ресурс конфлікту. Маючи акторський досвід, спікерка зауважила, що без конфлікту не існує розвиту сюжету, конфлікт дозволяє побачити героя сповна, він спонукає до дії, дає розвиток. У театрі, як і в житті, нема поганих героїв, є недорозкриті. Як і після вистави, так і після медіації – людина виходить з внутрішніми змінами. Учасники Форуму мали змоги відпрацювати підходи, які є спільними для медіації та для театру, а саме паузи, створення атмосфери, та вправу «два стільці», яка допомагає увійти у різні позиції та краще зрозумити сторін.

По обіді відбулась дискусія на тему “Інновації в медіації: to be or not to be. В дискусії взяли участь Алекс Азаров – медіатор, магістр медіації та вирішення конфліктів (Australian Centre for Peace & Conflict, University of Queensland), який розповів про досвід медіації по телефону та Skype, що дає змогу ощадити час та почуватись кожному з учасників безпечніше та навіть медіацію з аватарами (спеціально створеними віртуальними героями).  Також Алекс зазначив, що у світі пробують залучати до медіації штучний інтелект, який здатний розпізнавати емоції.

Світлана Петрова, голова правління ГО «Центр права та посередництва», засновник компанії Conflicta.net, викладач ADR Institute of Europe, магістр міжнародної економіки та магістр права розповіла про застосування медіації у різних несподіваних сферах, зокрема і в креативних індустріях.

Під час дискусії Ольга Ніколаєва юридичний радник Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя», адвокат, медіатор, яка розповіла про роботу першого онлайн суду в світі і про те, що онлайн судові засідання можуть зменшити навантаження на суддів, а також про стан запровадження пілотного проекту по онлайн вирішенню конфліктів в Україні. Втім, на думку інших присутніх практикуючих медіаторів, онлайн медіація підходить для житлових, корпоративних спорів, але не є дуже вдалим форматом для сімейних.

В межах Форуму відбулася дискусія в межах Клубу миру “Спілкування у 3D: довіра, діалог, дія”. В дискусії взяли участь суддя Львівського окружного адміністративного суду, викладач Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, Олександр Сасевич, заступник директора Інституту стратегії культури, депутат Львівської міської ради 7-го скликання, керівник громадської організації «Інститут актуального мистецтва», Юлія Хомчин, координатор  Екоініціативи “Чисте місто” Олег Котис, співзасновник медіа-хабу “Твоє місто” Тарас Яценко, керівник ГО “Кращий Сихів” Наталя Піпа.

Модератором дискусія виступила голова Клубу миру та член Львівського центру медіації, тренер  Наталія Кузьма. Учасники обговорили як звичні алгоритми суперечок змінювати на конструктивні діалоги. Серед працюючих інструментів, якими поділились спікери – це бажання розібратись у проблемі, створити атмосферу для перемовин, вислухати кожну зі сторін, бути чесними у процесі, готовність взяти відповідальність, спільно знайти рішення win-win.

Перший день Форуму завершився теплою та атмосферною вечіркою в стилі мультика «Думками навиворіт», яка відбулась в Палаці Потоцьких.

 В суботу, 06 жовтня, відбулось одночасно два заходи.
Одним із них став захід з підвищення кваліфікації адвокатів, який провели адвокати – учасники програми “Адвокат майбутнього”
. Про інструменти ефективної комунікації та про переваги запровадження їх до своєї щоденної практики адвокатам розповів керуючий партнер АО “Solid partners” Роман Шпирка.

Адвокат, віце-президент Української академії медіації Луїза Романадзе зосередилась на темі “Медіація як інструмент для адвоката”,  а також на цікавих моментах законопроекту “Про медіацію”, якій був прийнятий в першому читанні.

Про медіацію в корпоративних спорах, її особливості та переваги розповіла адвокат, керуючий партнер ЮФ “Закон Перемоги” Марина Саєнко.  Окремо Марина звернула увагу, на те, як залучати бізнес до медіації та як долати їх початковий скепсис.

Адвокати, партнери АО “ЛІ партнерс” Світлана Ільницька та Анна Лиско зосередили свою увагу на темі “Медіація в адміністративних спорах з суб’єктами господарювання”.

Учасники отримали можливість практики та закріплення набутих на Форумі знань та навичок.

 Під час іншого заходу, який був спрямований на практикуючих медіаторів відбувалась низка майстер-класів та тренінгів. Зокрема, Володимир Чупрін – психотерапевт, філософ, педагог, тренер, викладач курсу “Психологія щасливих стосунків” в “Українській академії лідерства” на тему Як не стати “третім зайвим” в процедурі медіації та не потрапити до пасток трикутника Карпмана. Володимир нагадав про суб’єктивність сприйняття та індивідуальність кожного, стереотипність мислення, асоціативне сприйняття та своє розуміння навколишнього світу.  Наголосив, що часто українці живуть за моделлю «трикутник Карпмана» і, будучи «жертвою» чи «агресором», очікують від медіатора ролі «рятівника». Натоміть, Володимир закцентував увагу на тому, щоб медіатор залишався «мотиватором», а не рятівником, і мотивував клієнтів до того, щоб вони були героями власного життя.

Після тренінгу Олена Степаненко бізнес-медіатор, сімейний медіатор, юрист-міжнародник, тренер, керівник ГО “Інститут альтернативних рішень» провела майстер-клас на тему “Глухий кут в медіації: можливості рішення”. Олена розповіла про деякі техніки визоду зі складних ситуацій, куди потрапляють сторони в медіації.

По обіді відбулась презентація  проекту “Медіація партнерства”, яку представили Тетяна Новіцька PhD бізнес-медіатор, бізнес-консультант, віце-Президент Всеукраїнської Асоціації Консультантів з Управління (CMC-Ukraine) та Олена Сапожкова, адвокат, сертифікований бізнес-медіатор, голова ревізійної комісії НАМУ, викладач Києво Могилянської бізнес школи. Особливістю такої медіації є те, що вона відбувається не на етапі конфлікту, а на етапі встановлення відносин між бізнес-партнерами, що допомогає якісніше будувати співпрацю та мінімізувати ризики на майбутнє.

Другий день Форуму завершив білоруський медіатор, тренер Микола Хотянович, якій був двічі визнаний «Кращим медіатором року» ( у 2016 та 2017 роках) Центру медіації та переговорів (Мінськ).із майстер-класом по практичній медіації. Також Микола розповів учасникам про роль премедіації та продемонстрував кілька відео та практичних кейсів.

Протягом двох днів учасники та спікери у теплій атмосфері Форуму мали можливість обмінятись цікавими знаннями та навичками, обговорити актуальні питання у світі медіації та наважитись на щастя!

Наважтесь на щастя і ви 😉

Організатор форуму – Львівський центр медіації. 

Партнерами Форуму виступили Львівська міська рада, Національна асоціація медіаторів України, Український центр медіації, Українська академія медіації, Центр права і посередництва, «Агрус – практика слова», Програма «Адвокат майбутнього» та Асоціація правників України.