Новини

Медіація у сфері охорони здоров‘я

Не ріжте у тих випадках, коли доцільніше дати хворому таблетку ;)

Сфера охорони здоров’я  —  одна із найбільш складних та багатих на конфлікти сфер нашого життя. Тут розігруються чи не найзапекліші баталії, у яких ніколи немає переможців.

Саме тому в контексті реформування та наближення цієї сфери до людей, важливо поширювати медіацію, і не лише як спосіб вирішення конфліктів, але й як ефективний спосіб комунікації в цілому.

На мою думку, медіацію у сфері охорони здоров’я доцільно застосовувати з огляду на:

  1. Важливість суспільних відносин. Не потрібно наводити правові норми чи інші гучні фрази для окреслення важливості сфери охорони здоров’я для кожного з нас. Сфера охорони здоров’я є найделікатнішою, найтоншою та стосується абсолютно усіх людей на планеті.
  2. Специфіка відносин. Насамперед, медичне право — це комплексна галузь права, яка включає цивільні, адміністративні, господарські, трудові і кримінальні правовідносини. (Зокрема, ст. 140 ККУ передбачає відповідальність за невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків. Цікавою особливістю цього злочину для медіації є те, що він є заявним). 
     Крім того, потрібно зважати на те, що учасники цих правовідносин, а саме медики та юристи, здебільшого, є найбільше закритими, цинічними та емоційно відстороненими. Така професійна деформація суттєво впливає на ефективність комунікації між сторонами конфліктів. Застосування медіації дозволить поставити у центр медичних правовідносин власне людину.
  3. Конфіденційність як основний принцип медіації. Завдяки цьому принципу медіація надає можливість зберегти інформацію про стан здоров’я, деталі про перебіг хвороби та інші відомості, які становлять лікарську таємницю.

І наприкінці, в медицині в залежності від захворювання лікарі застовують цілий спектр лікувальних засобів: таблетки, мазі, спреї, прогрівання, уколи і лише в найважчих випадках хірургічне втручання. Чому ж тоді ми, юристи, надаємо перевагу суду -  своєрідній правовій хірургії  – у вирішенні абсолютно всіх конфліктів, незважаючи на його анамнез?  🙂

Анна Лиско