Новини

Медіація як форма реалізації права на щастя :)

Під час вступної промови адвоката, заступника голови Ради адвокатів Одеської області Андрія Костіна на Форумі «Медіація і право», який відбувся в 1 червня 2018 року Одесі, мене навідала думка про те, що медіація – це одна із форм реалізації права на щастя.

А й справді, бути щасливим не так і просто. Ти повинен наважитись слухати і чути себе та свої емоції для розуміння того, що ти справді хочеш. Крім цього, ти маєш мати силу слідувати своїм бажанням попри усі шаблони, звички, стереотипи та інші соціальні чинники.
Досить схоже на те, що відбувається під час медіації, чи не так?

Щоб не бути голослівною, я вирішила проаналізувати рейтинг країн світу за рівнем щастя населення, зокрема, показники благополуччя, які враховувалися при складанні рейтингу. З‘ясувалось, що три з шести показників, які використовуються для визначення рівня щастя населення у країні так чи інакше знаходять своє відображення у процедурі медіації.
Найперше, звичайно – це свобода вибору в житті (freedom to make life choices) – параметр, який вимірюється шляхом проведення для населення опитування Gallup World Poll (GWP) «Чи задоволені ви або не задоволені своєю свободою, щоб вибрати те, що ви робите з вашим життям?»
Медіацію ж можна сміливо назвати однією з активних форм реалізаціі права на свободу (про це детальніше у моїй минулорічній нотатці Медіація в контексті права на свободу).

Другим вимірюваним параметром рівня щастя населення є сприйняття корупціії. Знову ж таки, медіація чи посередництво (попри існуючий в Україні корупційний відтінок слова «посередництво»), зважаючи на свою прозорість та обов’язкову щирість у діях учасників, в корені свому є протилежною до будь-яких тіньових та корупційних діянь.

І останнім параметром є соціальна підтримка (social support). Соціальна підтримка – це середній національний показник, який формується із врахованням результатів опитування Gallup World Poll (GWP) на запитання «Якби у Вас була проблема, чи могли би Ви розраховувати на допомогу родичів або друзів в разі потреби?».
На перший погляд, цей критерій досить віддалено стосується нашої винуватиці нотатки. Проте, зважаючи на притаманну медіації здатність налагодження комунікації та будівництва мостів між учасниками, її вплив на соціум не варто недооцінювати.

Якщо ж подивитись не лише на параметри, які використовуються, але й на рейтинг країн, неозброєним оком можна помітити, що до щасливіших країн часто належать ті, де є досить поширеною медіація та культура діалогу вцілому.
Співпадіння?  Не думаю 😉

Отож бо,
наважтесь на медіацію!
Наважтесь на щастя 😉

Анна Лиско